ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ακμή

Η ακμή είναι ίσως η πιο συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας αν και μερικές φορές εμφανίζεται και κατά την ενήλικo ζωή, και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Η κοινή ακμή, η οποία είναι αυτή που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο, έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό των φαγεσώρων, μαύρα στίγματα ή μικρά λευκωπά επάρματα που γεμίζουν τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο και είναι η πιο ήπια εκδήλωσή της. Η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους δεν υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε πόσος χρόνος θα πάρει για να εξαφανιστεί πλήρως. Οφείλεται κυρίως στην αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ορμονών (τεστοστερόνη) ανδρογόνων, σε βακτήρια και σε κοινές αλλεργίες από διάφορα τρόφιμα.

Τα κυριότερα είδη ακμής είναι δυο.

  • Φλεγμονώδης ακμή: Σε αυτό τον τύπο ακμής μπορεί να δημιουργηθούν μικρά κόκκινα σπυράκια και σπυράκια με πύον. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν και οζίδια ή κύστες που είναι πιο έντονες και σε πολλές περιπτώσεις επώδυνες.
  • Μη φλεγμονώδης ακμή: Παρατηρούνται μόνο οι φαγέσωρες, μαύρων και λευκών στιγμάτων. Μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια και μεγαλύτερες αλλοιώσεις.

Η ακμή είναι πολύ συνηθισμένη και εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη, τους ώμους και το θώρακα. Η ακμή υποχωρεί βαθμιαία στην ενήλικο ζωή και εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 14-17 ετών για τα κορίτσια και 16-19 για τα αγόρια, χωρίς όμως αυτό να συνιστά αυστηρό χρονικό περιορισμό ιδίως στις γυναίκες. Πρόκειται για πολυπαραγοντική νόσος. Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή της είναι : οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα), ορμονικές διαταραχές, στρές, μετά από ερεθισμό του δέρματος, χρήση ορισμένων φαρμάκων, χρήση αναβολικών και διαφόρων ναρκωτικών ουσιών, χρήση λιπαρών καλλυντικών.

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο f-all.gr.

Για επώνυμα προϊόντα για την Ακμή, κάντε click εδώ.