ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Αντιγριπικό Εμβόλιο

Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο συνήθως δια μέσου της αναπνευστικής οδού. Δηλαδή, με τα σταγονίδια από το φτέρνισμα ή με τον βήχα ακόμη κι από άτομο το οποίο έχει κολλήσει αλλά δεν έχει ακόμη εκδηλώσει τη γρίπη. Μεταφέρεται όμως εύκολα και από τα αντικείμενα που φέρουν μολυσμένα σταγονίδια όπως χαρτιά, γραφεία, ποτήρια, ή ακόμη και με χειρονομία . Ο χρόνος επώασης ποικίλει συνήθως από 1-4 ημέρες, ανάλογα με τον οργανισμό. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν μερικές ημέρες και περνούν χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές αφήνοντας ίσως όμως κούραση για αρκετές ακόμη ημέρες. Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και πονόλαιμο, οπότε σε γενικές γραμμές είναι παρόμοια με τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Έτσι είναι αρκετά συχνό κάποιοι να θεωρούν ότι είχαν γρίπη και την ξεπέρασαν, ενώ στην πραγματικότητα είχαν κάτι άλλο. Η εποχική γρίπη έχει υψηλό πυρετό και πολλές μέρες πυρετό, κόπωση και γενικευμένο άλγος που διαρκούν τουλάχιστον μια εβδομάδα ή και περισσότερο.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να έχει μειονεκτήματα, αλλά σίγουρα θα είστε σε καλύτερη θέση αν το κάνετε, παρά αν δεν το κάνετε. Σε μια καλή χρονιά, το εμβόλιο της γρίπης είναι περίπου 70% αποτελεσματικό. Ένας σημαντικός λόγος για να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης ακόμη και αν είστε υγιείς είναι ότι παρότι πιθανότατα εσείς οι ίδιοι να μην κινδυνεύετε άμεσα, γίνεστε το μέσον με το οποίο ο ιός μπορεί φτάσει στους ηλικιωμένους ή σε ευπαθείς ομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ ευάλωτοι σε επιπλοκές της γρίπης, όπως η πνευμονία και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτή.

Το εμβόλιο δεν είναι πάντα εξίσου αποτελεσματικό. Δεν υπάρχει μία εποχική γρίπη. Κάθε χρόνο απαιτείται εμβόλιο με νέα σύνθεση καθώς οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται. Κάθε άνοιξη οι επιστήμονες αποφασίζουν το είδος της σύνθεσης που πρέπει να έχει το αντιγριπικό εμβόλιο ενόψει του επόμενου φθινοπώρου ώστε να υπάρχει χρόνος να παρασκευαστεί το εμβόλιο εγκαίρως και να είναι έτοιμο στις αρχές του χειμώνα. Αν γίνει λάθος πρόβλεψη, το εμβόλιο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Αυτό συνέβη το 2014, χρονιά κατά την οποία αποδείχθηκε μόνο 23% αποτελεσματικό. Τις δύο επόμενες χρονιές το ποσοστό ανέβηκε στο περίπου 60%. Τις περισσότερες χρονιές η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται γύρω στο 50%. Η αποτελεσματικότητα όμως εξαρτάται και από το άτομο. Μερικοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται καλά στο εμβόλιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι για παράδειγμα λιγότερο αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών αλλά και σε ενήλικες άνω των 65 ετών, επειδή άλλοι παράγοντες υγείας επηρεάζουν τον οργανισμό. Οι λόγοι αυτοί οδηγούν τους επιστήμονες σε κάποιες αλλαγές στη σύνθεση του εμβολίου με βάση τα δεδομένα για τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν και για το πώς το εκάστοτε εμβόλιο τα αντιμετωπίζει. Ανάλογα με το έτος, περίπου το 5-20% των ανθρώπων ασθενούν από την εποχική γρίπη στις ΗΠΑ. Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν από τη γρίπη είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πάντως σε κάθε περίπτωση το 50% προστασίας είναι προτιμότερο από το 0%!

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο f-all.gr.